Gehaktballetjes in rode wijn


Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

4 sneetjes geroosterd brood
100ml melk
50g gerookte rauwe ham
600g gehakt
1 el kappertjes
2 el geraspte parmezaanse kaas
zout
peper
1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij
2 el olijfolie
1 blik gepelde tomaten
200 ml droge rode wijn
gehakte peterselie

Bereidingswijze:

Korsten van de toast snijden, in bord leggen en melk erover heen gieten. Ham in kleine stukjes snijden. Brood met de hand uitknijpen, fijn verkruimelen en met het vlees, ham, kappertjes en de kaas in een schaal doen. Zouten en peperen en net zolang kneden zodat de massa blijft plakken, vervolgens er “pingpongballen” van draaien. Ui pellen en heel fijn snijden. Wortel schrappen, selderij wassen en beide in kleine blokjes snijden. Olie in een braadpan verwarmen, groenten erin doen en kort aanbakken, opzij schuiven en de balletjes toevoegen en zolang bakken totdat rondom bruin zijn. Tomaten met de rode wij pureren en in de braadpan gieten, het vuur temperen en met het deksel op de pan 30 minuten laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met polenta of risotto.

bereiden: 60min waarvan 35min actief


 

Biefstuk in rode wijn


Voor ongeveer 5 personen

Ingrediënten:

100 gram ontbijtspek
1 teentje knoflook
1 ˝ theelepel fijngesneden tijm
250 gram sjalotjes (of bosuitjes)
3 laurierblaadjes
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel bloem
1 ˝ deciliter vleesfond ( 1 deciliter = 1 dl = 0,1 liter oftewel 1 tiende liter)
4 biefstukken 125 gram
2 theelepels rozemarijn
zout en (vers) gemalen peper
aluminiumfolie
1 eetlepel vloeibare honing
2 deciliter droge rode wijn
1 takje peterselie
80 gram braadboter

Voorbereiding:

De sjalotjes of bosuitjes pellen en halveren. De spek in reepjes snijden, en de spek in een braadpan op een laag vuur in ca. 5 minuten uitbakken. Sjalotjes of bosuitjes toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes meebakken. Pel de knoflook en pers het boven de braadpan uit. Voeg hierna de tijm, laurier, kaneel en de bloem toe, en warm dit al roerend ca. 1 minuut mee. Daarna de fond, de honing en 3/4 van de wijn toevoegen en dit geheel al roerend aan de kook brengen. Doe de deksel op de pan en laat het geheel voor ca. 15 minuten inkoken. Als dit gedaan is dan verwijdert u de laurier bladeren en laat u het geheel afkoelen. De peterselie alvast fijn knippen in een kopje of op een schaaltje, en 30 gram boter in stukjes snijden en in de koelkast zetten tot u het nodig hebt.

Bereiding:

Verwarm alvast 5 borden voor in de oven op ongeveer 60 graden. Wrijf het vlees in met de rozemarijn, en verhit de 50 gram boter in de braadpan. Bak het vlees ongeveer 3 minuten tot het van binnen licht roze van kleur is. (halverwege even omdraaien). Intussen de wijnsaus opnieuw op een laag vuur opwarmen, en vergeet niet om af -en toe even te roeren. Schep het vlees uit de pan en leg het op een bord. Bestrooi het vlees met wat peper en zout. Dek dit geheel af met aluminium folie. Haal met een schuimspaan de uien en het spek uit de saus en laat dit in een zeef uitlekken boven de sauspan. Neem de pan van het vuur af en klop er de stukjes boter door tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Roer nu de rest van de wijn en de peterselie door de saus en breng het geheel op smaak met peper en zout. Haal de borden uit de oven en verdeel het vlees over de borden. Schep de ui en het spek ernaast, en schenk dan de wijnsaus over en naast de biefstuk.
 

Terug